Oceniono, na podstawie zebranego piśmiennictwa, wpływ zapalenia gruczołu mlekowego na wydajność, skład chemiczny oraz jakość mleka. Stwierdzono, że:
Zwierzęta chore charakteryzują się znacznie niższą wydajnością mleka i gorszą jego jakością.
Dane dotyczące zawartości tłuszczu, białka oraz suchej masy w mleku krów chorych nie są jednoznaczne, jedni twierdzą, że wartość ich wzrasta inni natomiast, że maleje.
Zawartość laktozy w mleku wraz z pogarszaniem się zdrowotności wymienia maleje.
Wraz z nasileniem się schorzenia wzrasta liczba komórek somatycznych w mleku co wskazuje na pogarszanie się jego jakości higienicznej.
Zapalenie gruczołu mlekowego stanowi bardzo ważny problem ekonomiczny i sanitarny
Mastitis pociąga za sobą ogromne straty gospodarcze na które składają się: spadek wydajności mleka, koszty diagnostyki oraz terapii, nieprzydatność rynkowa mleka, wzrost nakładów pracy, ograniczenie efektów programów genetycznych, spadek płodności czy też przedwczesne brakowanie krów.
Copyright © 2008-2010 EPrace oraz autorzy prac.